Column Jeroen Verberkt

Beste lezers,

JeroenVerberktMaandag 23 juni, 17:52. De wedstrijd Nederland-Chili gaat zometeen beginnen. Ik ben net thuis nu. Op het werk waren veel collega’s aan het haasten om zo snel mogelijk de vergadering te beëindigen. Ik heb zojuist vlug nog even boodschappen gedaan. Een pizza voor in de oven. Wel zo gemakkelijk op een avond als deze. Het was ook lekker rustig in de supermarkt.

En nu kan ik mooi aan de slag met het schrijven van deze nieuwecolumn. Muziekje erbij. Herbie Hancock (Speak like a child) is het deze keer geworden.

„Wat, ga je geen voetbal kijken?” „Enne kel di gen voetbal kiekt?” Over vanzelfsprekendheid gesproken. Zulke vragen lijken bijna verwijten. Voor mij is het niet vanzelfsprekend om voetbal te kijken. Ik heb er absoluut geen hekel aan, kan best wel een wedstrijd kijken, maar ik ga er geen andere dingen voor onderbreken of afzeggen. Heel veel mensen doen dat wel. Daar heb ik geen oordeel over. Het is wel grappig om te zien in welke patronen sommige mensen denken. Als veel mensen dat doen, is het „normaal”, oftewel „de norm”. Prima. Maar als je niet bij die norm hoort, wijk je af. En dat mag je iemand „verwijten”. Je ziet dit niet alleen bij voetbal, maar ook bij mensen die er bewust voor kiezen geen kinderen te nemen. Of mensen die bewust geen alcohol drinken. Ik zal niet de enige zijn die meegemaakt heeft dat hij zich van de ander moest verantwoorden waarom hij niet dronk.

Onlangs zag ik een mooie spreuk voorbij komen ergens op de social media, die een goede tip bevat voor iedereen die oordeelt over anderen: „normaal is slechts het gemiddelde van alle afwijkingen”.

Even een mooi plaatje van het voetbal:

Voetbal

De wedstrijd van afgelopen zaterdag (Duitsland - Ghana) heb ik overigens wel gezien! Ik vond het temperament en plezier van deze mannen overigens prachtig om te bekijken!

Waarom ik hierover schrijf? Omdat het me de laatste dagen bezig hield. Ik vond het interessant. En ook omdat er een link is met muziek. Er zijn ontzettend veel soorten muziek en minstens net zoveel oordelen. Ik weet nog goed dat in mijn basisschooltijd de trancemuziek opkwam. Oudere mensen hoorde ik zeggen „dat is toch geen muziek!” en „herrie!”. Vroeger (klinkt lang geleden, maar ik weet geen beter woord) gingen we daar niet zo snel tegen in natuurlijk. Maar nu heb ik een mooie vraag voor mensen die deze uitspraken doen: „Wat is dan wel muziek?”.

AnoukNet zo iets kwam aan de orde bij het Songfestival, met name vorig jaar. Anouk deed mee met het nummer „Birds”. Het meest frappante oordeel over dat nummer vond ik dat het geen nummer voor het songfestival zou zijn. Overigens denk ik dat Anouk hier zelf ook wel een mening over heeft.

 

Een duidelijk antwoord op de vraag aan welke criteria een nummer dan wel moest voldoen om geschikt te zijn, heb ik van niemand gekregen.

Als je het zo bekijkt, lijkt het net alsof mensen liever niet te ver willen doordenken maar vooral wel hun mening willen laten horen. Wat zou daar het nut van zijn? Ik weet het niet.

Maar even een klein stukje terug: ik ben wel benieuwd naar jullie mening of de definitie van muziek. Zouden jullie die vraag eens willen beantwoorden? „Wat is muziek?” Dan ga ik de antwoorden in de volgende column bespreken. Je kunt het antwoord hieronder opschrijven, uitknippen en in de Hubertus Ideeënbus doen op de repetitie. Of natuurlijk mailen naar de redactie.

Aju paraplu!

 

[schaar] ———— - - - - - -

Naam: ……

„ Muziek is … . . . . . . .. . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . …

. . . . . . .. . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

… . . . . . . .. . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

… . . . . . . .. . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

… . . . . . . .. . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .„”

Terug naar het overzicht